From Test-Scratch-Wiki
- "Categories" redirects here. For help with categories on the Wiki, see Tur:Yardım:Kategoriler.
the block categories in the Block Palette|the project categories Project Tags.
Blok kategorileri, Scratch'in blok paletinde bloklar'ın sıralanma şeklidir. Bloklar işlevlerine göre sınıflandırılır ve aynı kategorideki bloklar aynı rengi paylaşır. Renklerin kategoriler arasında ayrılması, proje bölümlerinin daha iyi ayırt edilmesini sağlar ve erişim kolaylığını artırır. Scratch 3.0'da dokuz ana blok kategorisi vardır:
Ayrıca on bir uzantı kategorisi vardır:
- Müzik
- Kalem
- Video Algılama
- Metinden Konuşmaya
- Çeviri
- Makey Makey
- micro:bit
- LEGO MINDSTORMS EV3
- LEGO BOOST
- LEGO Education WeDo 2.0
- Go Direct Force & Acceleration
Hareket Blokları
- Ana madde: Hareket Blokları
Hareket blokları, kuklaların hareketiyle ilgilenir. Neredeyse tüm bloklar kendilerine karşılık geldiğinden, bunlar esas olarak hareketli grafiğin x ve y konumu ve yönü ile ilgilidir. Sahne hareketsiz bir nesne olduğu için herhangi bir Hareket bloğu içermez. Şu anda 18 hareket bloğu var: 15 yığın bloğu ve 3 bildirici bloğu.
Görünüm Blokları
- Ana madde: Görünüm Blokları
Görünüm blokları, kuklaların görünümü ve sahne ile ilgilidir. İşlevlerden bazıları kostümleri değiştirmek ve görünüm efektleri uygulamak. Şu anda 20 Görünüm bloğu var: 17 yığın bloğu ve 3 bildirici bloğu var. 14' ü yalnızca hareketli karakterler içindir ve 4' ü de yalnızca Sahne Alanı içindir.
Ses Blokları
- Ana madde: Ses Blokları
Ses blokları ister MIDI notaları olsun, ister kaydedilmiş sesler olsun, çeşitli seslerin çalınmasıyla ilgilidir. Şu anda 9 ses bloğu var: 8 yığın bloğu ve 1 bildirici bloğu var.
Olaylar Blokları
- Ana madde: Olaylar Blokları
Olay blokları, bir projedeki çeşitli tetikleyicilerle veya bir parçanın diğerine çalışması için sinyal göndermesiyle ilgilidir. Olay blokları, Scratch 2.0' dan önce Kontrol kategorisinin bir parçasıydı. "Olaylar" kategorisi çoğunlukla şapka bloklarından oluşur. Şu anda 8 Olay bloğu var: 6 şapka bloğu ve 2 yığın bloğu var.
Kontrol Blokları
- Ana madde: Kontrol Blokları
Kontrol blokları, bir projenin temel akışını ister organize edilmiş, ister beklenmedik şekilde istenen şekilde çalıştırır. Çeşitli blokları ve komut dosyalarını döngüye almak için işlevler sağlarlar. Projeyi "kontrol ederler" ve işleyişini geliştirirler. Şu anda 11 Kontrol bloğu var: 1 şapka bloğu, 5 C bloğu, 3 yığın bloğu ve 2 kapak bloğu var.
Algılama Blokları
- Ana madde: Algılama Blokları
Algılama blokları, hareketli karakterler ve sahne algılama koşullarıyla ilişkilendirilir. Örneğin, bir kuklanın diğerine dokunduğunu algılamak için algılama blokları kullanılabilir. Pek çok booldan oluşurlar ve bir projenin akışını stabilize etmek için Kontrol bloklarıyla çalışabilirler. Şu anda 18 Algılama bloğu var: 3 yığın bloğu, 5 bool bloğu ve 10 bildirici bloğu. Şu anda 18 algılama bloğu var: 3 yığın bloğu, 5 bool bloğu ve 10 bildirici bloğu var.
Operatörler Blokları
- Ana madde: Operatörler Blokları
Başlangıçta Scratch 1.4 öncesinde "Sayı" blokları olarak adlandırılan operatör blokları, bir proje içindeki birçok matematiksel fonksiyonla ilgilenir. Yeşil renktedirler ve basitten karmaşığa matematiksel işlemlere yönelik yetenekler sağlarlar. "Operatörler" ayrıca dizeleri değiştirmek ve bunları çeşitli kullanımlara uygulamak için bloklar içerir. Bazılarının matematiksel çıktılarla ilişkili olduğu, diğerlerinin ise diğer bool'ları bir veya farklı bir çıktı koşuluna birleştirmek için kullanıldığı bazı bool blokları da vardır. Şu anda 18 operatör bloğu var: 7 bool bloğu ve 11 bildirici bloğu var.
Değişkenler Blokları
- Ana madde: Değişkenler Blokları
Değişken blokları, Değişkenler ve Listeler olmak üzere iki alt kategori içerir, ancak her ikisi de verilerin depolanması ve bunlara erişilmesiyle ilgilidir. Bu kategori 2.0'da Veri olarak adlandırıldı. Değişken blokları, bir projedeki puan gibi bilgileri depolamak ve bunu komut dosyası oluşturma ve diğer faydalı amaçlar için kullanılır.
Değişkenler Blokları
- Ana madde: Değişkenler Blokları
Değişken' ler, Veri bloklarının bir alt kategorisidir. Değişkenler, değiştirilebilir bir değer oluşturulduğunda görünür hale gelirler. Değişkenler yerel (yalnızca içinde yapıldıkları kuklada kullanılabilir) veya genel (tüm kuklalarda ve sahnede kullanılabilir) olabilir. Bir değişken sahnedeyken yapılırsa otomatik olarak genel bir değişken olur. Bunlar turuncu renkli kodlardır ve şu anda dört yığın bloğu ve 1 bildirici bloğu'ndan oluşmaktadır.
Bulut Değişkenleri
- Ana madde: Bulut Verisi
Başka bir değişken türü bulut değişkenleri olarak adlandırılır. Bulut değişkenleri, verileri Scratch sunucularına kaydeder. Bulut değişkenleri otomatik olarak genel değişkenlerdir; bu değiştirilemez. Yeni Scratch'çiler bulut değişkenleri oluşturamaz veya bunları kullanamaz. Bulut değişkenleri yalnızca sayıları destekler, harfleri veya simgeleri desteklemez. En fazla 10 bulut değişkeni eklenebilir.
Liste Blokları
- Ana madde: Liste
Liste'ler, Değişken bloklarının başka bir alt kategorisidir. Bir liste oluşturulduğunda bloklar görünür hale gelir. Şu anda 12 adet liste bloğu var: 7 yığın bloğu, 4 bildirici bloğu ve 1 bool bloğu var.
Bloklarım
- Ana madde: Özel Taşlar
Orijinalde 2.0'da Daha Fazla Blok olarak adlandırılan bloklarım, seçilen bir kukla için özel prosedürleri içeren bloklardır. Bloklar, ekran yenileme olmadan bir komut dosyasını çalıştırmak veya komut dosyalarını organize edilmesi için kullanışlıdır. Bloklarım'a bool, sayı ve dizi girişleri eklemek de mümkündür.
Uzantılar
- Ana madde: Scratch Uzantısı
Scratch' te düzenleyiciye ek öğeler sağlayan veya fiziksel dünyayla bağlantıya izin veren birçok uzantı vardır. Uzantılar şunlardır: